VORIGE   VOLGENDE 

Afvalinformatie over containeradoptatie

In Amsterdam vormt zwerfafval rondom containers een terugkerend probleem. Om dit aan te pakken, is de gemeente een uniek initiatief gestart: containeradoptie. Dit project moedigt bewoners aan om verantwoordelijkheid te nemen voor de containerlocaties in hun buurt. Het doel? Schoner straatbeeld, minder bijplaatsingen en meer betrokkenheid van bewoners.

Wat is containeradoptie?

Containeradoptie houdt in dat buurtbewoners zich vrijwillig aanmelden om een ondergrondse afvalcontainer of een groep containers te adopteren. Als adoptant houd je de omgeving rondom de container schoon en meld je eventuele problemen, zoals bijplaatsingen of defecten, bij de gemeente. In ruil daarvoor biedt de gemeente ondersteuning, zoals schoonmaakmaterialen en worden meldingen binnen 24 uur in plaats van 72 uur opgepakt.

Waarom is containeradoptie belangrijk?

  • Minder bijplaatsingen: Onderzoek toont aan dat containers die geadopteerd zijn, schoner blijven. Bewoners voelen zich verantwoordelijk en houden een oogje in het zeil.
  • Schonere straat: Een straat met geadopteerde containers is zichtbaar schoner.
  • Snellere actie: Problemen zoals overvolle containers of achtergelaten vuilnis worden sneller doorgegeven, waardoor de gemeente sneller kan ingrijpen.
  • Meer sociale cohesie: Het initiatief brengt bewoners samen. Door samen te werken aan een schone buurt, versterken bewoners de band met elkaar en met hun omgeving.
  • Duurzaamheid en bewustwording: Containeradoptie stimuleert bewoners om bewuster om te gaan met afval en draagt bij aan een duurzamere stad.

Hoe werkt het?

  1. Aanmelden: Bewoners kunnen zich aanmelden via de website van de gemeente Amsterdam. Het VuilnisOproer kan hierbij helpen.
  2. Uitrusting ontvangen: Adoptanten krijgen een startpakket met handschoenen, containersleutel, grijper en vuilniszakken.
  3. Container onderhouden: Adoptanten zorgen ervoor dat het gebied rondom de container schoon blijft en melden eventuele problemen via een speciaal adoptantenwhatsappnummer.
  4. Samenwerken met de gemeente: Regelmatige updates en contactmomenten met de gemeente zorgen ervoor dat adoptanten de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Beloning

Er staat geen geldelijke vergoeding tegenover het adoptant zijn, maar een schonere leefomgeving is ook wat waard. Wel worden jaarlijks een adoptantenuitje en nieuwjaarsbijeenkomst georganiseerd.

Succesverhalen uit Amsterdam

In Nieuw-West zijn al honderden containers geadopteerd. Bewoners merken dat de omgeving schoner en leefbaarder wordt. Ook zien zij minder illegale stort en bijplaatsingen. In Nieuw-West speelt VuilnisOproer een grote rol bij het coördineren en stimuleren van adoptie. Met extra acties, zoals opruimdagen en workshops, groeit het aantal betrokken bewoners.

Wat kun jij doen?

Wil jij bijdragen aan een schonere stad? Denk dan eens aan containeradoptie. Op deze kaart kun je zien welke containers nog een adoptant zoeken. Door een kleine inspanning kun je een groot verschil maken in jouw buurt. Meer informatie over aanmelden en ondersteuning vind je op de website van de gemeente Amsterdam of via het VuilnisOproer.

Samen naar een schoner Amsterdam

Containeradoptie laat zien dat verandering begint bij betrokkenheid. Met meer bewoners die zich inzetten voor een schone stad, wordt Amsterdam niet alleen schoner, maar ook leefbaarder voor iedereen. Doe mee en adopteer een container bij jou in de buurt!

Aanmelden

Via deze website kun je je aanmelden.
 VORIGE   VOLGENDE