Sinds afgelopen weekeinde zijn alle prullenbakken rond het Sloterstrand voorzien van een koker met hierop de tekst ‘Gun mij je blik’.

De koker is bedoeld om statiegeld-blikjes en -flesjes buiten de prullenbak op te slaan. Doordat het eerste onderste blikje in de koker direct zichtbaar wordt op de grond, kunnen statiegeldverzamelaars snel zien dat er iets te halen valt zonder de prullenbak open te hoeven breken.

Puccini-prullenbak

De Puccini-prullenbak wordt niet beschadigd bij bevestiging van de koker. VuilnisOproer laat hiermee een oplossing zien voor statiegeldjagers. Een bijkomend voordeel van deze oplossing is dat leeglopende blikjes het straatmeubilair niet vies maken.

Statiegeld

Het statiegeldsysteem op blikjes is op 1 april 2023 ingegaan. Sindsdien wordt er 15 eurocent statiegeld geheven op alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. In Nederland worden jaarlijks meer dan 600 miljoen grote plastic flessen, 900 miljoen kleine plastic flessen en ruim 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht. Puccini-prullenbak Nederland, verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem op plastic flessen en blik, streeft naar meer gerecycled materiaal en minder afval in de natuur.

Bron: Westerpost - 19-7-2023

Update 1-9-2023

Bij controle van de "Gun mij je blik"-pijpjes op het Sloterstrand werden 7(!) blikjes en flesjes vastgesteld. Het werkt en de afvalbak is nog steeds schoon en niet opengemaakt!

Update 18-10-2023

Vandaag overleg gehad met Iris Proost, Sandro Hooft en Jacqueline Timmermans (allen gemeente) over de volgende week dinsdag (24-10-2023) nieuw aan te brengen doneerbuizen van de gemeente. Op het Sloterstrand, in het Hallen-gebied (Kinkerstraat) en in het Vondelpark krijgen Pucinni-afvalbakken twee "oren". Dit zijn opengewerkte langere pijpen (zonder uitleg!) die worden bevestigd op afvalbakken. Het VuilnisOproer-prototype "Gun mij je blik"-pijpje krijgt dus een vervolg. De gemeente gaat dit 3 maanden lang 2-maaldaags monitoren (7:00 en 23:00 uur...) om te zien of men begrijpt waarvoor deze pijpjes bedoeld zijn en of er minder afval rond de afvalbak komt te liggen.

Literatuur: Irritatie om kapotte flessenautomaten: ‘Het grootste probleem zijn de restjes in de blikjes: suiker gaat plakken’ (Parool, 28-7-2023)